"Ontbijten? Daar heb ik geen tijd voor hoor!"

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende excuus om niet te ontbijten. Akkoord..., als je niet gewoon bent om 's ochtends de dag goed te starten, dan is dit een opgave. De keuze tussen, iets langer in je bed blijven liggen of 15 min vroeger opstaan om een maaltijd te eten (terwijl je helemaal geen honger hebt) is dan heel snel gemaakt. Met deze post willen we je enkele mogelijkheden geven om snel en toch gezond te ontbijten! Smakelijk!

Waarom mag je het ontbijt niet overslaan?

Gedurende de nachtrust heeft het lichaam reserves aangesproken. Deze moeten bij het begin van een nieuwe dag terug aangevuld worden. Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. Het lichaam kun je vergelijken met een auto. Die kan niet rijden zonder brandstof. Dit is bij het lichaam niet anders. Als je wilt dat je lichaam begint met het verbrandingsproces moet je ervoor zorgen dat er voldoende brandstof is.

Tip voor mensen die willen afvallen: Het ontbijt moet de grootste portie zijn van de 3 maaltijden. De energie dat je opneemt tijdens je ontbijt kun je gedurende de hele dag gebruiken. Eet je een grote portie in de avond, dan is de kans zeer klein dat je al deze energie nog zult gebruiken. Overtollige energie slaat het lichaam op als vetweefsel.

overnight oats

  • 35 gram havermout
  • 200 ml amandelmelk ( of andere plantaardige melk zoals sojamelk of cashewmelk)
  • 1 el lijnzaad (optioneel)
  • 1 el chiazaad (optioneel)

Het is zeer simpel. Doe alle ingrediënten in een tas, kommetje of glas en meng goed onder elkaar. Zet dit mengsel in de koelkast. Werk de ochtend zelf af met topping naar keuze.

  • 1 el kokosschilfers
  • 1 verkruimeld volkoren speculaaskoekje
  • 1 el zelfgemaakte granola
  • 1 stuk fruit gesneden Heb je de ochtend zelf echt geen tijd om dit af te werken? Voeg de avond ervoor al diepvriesfruit toe. Dit ontdooit terwijl de havermout weekt.

chiapudding

  • 3 el chiazaad
  • 150 ml plantaardige melk

Roer alles goed door elkaar en zet voor minimum 4 uur in de koelkast.

Werk de ochtend zelf af met verschillende toppings.

  • geraspte pure chocolade
  • kokosschilfers
  • stukjes fruit

Dit is één van de meest eenvoudige receptjes. Je kunt deze perfect voor enkele dagen maken zodat je altijd een gezond ontbijt staan hebt. Zet de pudding al in verschillende potjes klaar in de koelkast zodat je in de ochtend enkel te kiezen hebt welke topping je die dag neemt!

havermoutbrood

  • 250 gram havermout
  • 250 ml plantaardige melk
  • 3 el chiazaad
  • 3 eieren
  • 3 el rozijnen
  • 1 el bakpoeder
  • pompoenpitten en zonnebloempitten (als afwerking)

Mix de havermout, melk, eieren, bakpoeder en chiazaad in de blender. Roer vervolgens de rozijnen onder het beslag en giet uit in een bakvorm. Strooi de pompoenpitten en zonnebloempitten uit over het beslag.

Zet voor 30 à 45 min in een voorverwarmde oven van 180°C. Door met een mes te prikken in het midden van het brood kan je zien als die klaar is. Het mes mag niet meer vochtig zijn.

Beleg een snede van het brood met wat confituur of neem mee als tussendoortje.