Veel van onze eetgewoontes zijn te wijten aan impulsieve acties. Onze geest kan ons serieus misleiden waardoor je vaak meer eet dan nodig is. Dit is een veel voorkomend probleem voor mensen die 'met hun ogen eten'. Met andere woorden, als je eten ziet ben je sneller geneigd dit te eten. We kunnen het ook anders stellen. Uit het oog is uit je gedachten.

Als aanlokkelijke etenswaren in het zicht staan, word je meteen geconfronteerd met een zeer moeilijke belissing. Opeten of laten staan? Deze keuze vraagt zeer veel volharding en doorzettingsvermogen. Maar iedereen is menselijk en doorzettingsvermogen is uitputbaar.

Deze vragen stellen we ons allemaal. Wij geven je het antwoord.

1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit 'dieet' werkt voor mij?

Zorg ervoor dat alle gezonde voedingswaren in het zicht en alle ongezonde uit het zicht staan. Fruitmand in plaats van koekjestrommel, groenten op ooghoogte in koelkast, koeken verstoppen achteraan in kast.

2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik kan stoppen na 1 koekje? ( En niet na 1 pak ;-))

Wikkel 'verleidelijke' voedingswaren in aluminiumfolie. Zo springen de voedingswaren niet meteen in het oog als je de lade of koelkast opent.

3. Zelfs van het kijken naar vb. koeken krijg ik honger, kan dit?

Het zien van deze verleidelijke voedingswaren stimuleren een chemische reactie in onze hersenen. Deze maken dopamine aan. Dit hormoon wordt gelinkt aan genot en beloning.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat gezonde voeding een gemakkelijkere keuze wordt?

Zet alle gezonde voedingswaren in het zicht. Zorg dat alle groenten op de eettafel staan, samen met water. Als de minder gezonde keuzes op tafel staan is de verleiding nog groter om extra bij te scheppen. Door deze voedingswaren op de kookplaat te laten staan zul je minder de neiging hebben om deze bij te scheppen.

Nog even samenvatten...

  • Laat potten en pannen op het aanrecht staan. Als je ze op de keukentafel zet zullen ze sowieso leeg zijn. Honger of niet.

  • Verplaats 'verleidelijk eten' naar een afgelegen opbergplaats. ( kelder of hoge kast)

  • Plaats de 'restjes' van de vorige maaltijd meteen in de diepvries of achteraan de koelkast.

  • Wikkel ze in aluminiumfolie. Hierdoor zie je niets van wat je kan verleiden en het is moeilijker om open te doen.

  • Gebruik moeilijke 'afsluiting' op verpakkingen. Clippers, plakkers, opbergdozen. Alles is goed. Zo lang het niet te makkelijk open gaat.